اشاره:
ورزش صبحگاهی توی صف مدرسه، دقایق خاطره انگیزی برای همه ما هستند. ساعت 7 صبح سر صف می ایستادیم و معلم ورزش برای اینکه خستگی و خواب آلودگی مان را از بین ببرد سوتش را روی لب می گذاشت و آن وقت بود که همگی، حرکاتی که او به عنوان ورزش صبحگاهی انجام می داد تکرار می کردیم. او می خواست تکانی به بدن ما بدهد تا سرحال تر به کلاس درس برویم و همین برای همه کافی بود. هم برای دانش آموزان که کمی خواب از سرشان بپرد و هم برای مسئولان مدرسه. شاید هیچ کس هم به ذهنش نرسیده بود به همین حرکت ساده صبحگاهی می توان با دید هدفمندانه تری نگاه کرد. از این زاویه می توان انتظار داشت ارگان های مختلف در کنار هم قرار بگیرند. همچنان که همیشه می گویند یک دست صدا ندارد. این به آن معنا است که اگر در کنار هم باشیم از تنها بودن قطعا نتیجه بهتری خواهیم گرفت. همچنان که در طرح «همیار ورزش» شهرداری مشهد دست کمکی آموزش و پرورش شده و با ارائه این طرح خواسته است به بهبود کیفی ورزش صبحگاهی در مدارس کمک کند. همچنان که به گفته مسئولان، در اجرای این طرح می توان با تعامل شهرداری و آموزش و پرورش شاهد افزایش سرانه ورزش شهر و آزاد شدن ظرفیت های دانش آموزان باشیم.
«همیار ورزش» طرحی است تعاملی بین شهرداری مشهد و اداره کل آموزش و پرورش است. طرحی که در واقع آموزش و پرورش محیط مدرسه و بستر را برای اجرا فراهم می کند و شهرداری امکانات نرم افزاری و سخت افزاری را در اختیار اجرای این طرح قرار می دهد. این طرح که اکنون فاز اول آن اجرایی شده قرار است در 3 فاز اجرا شود.
فاز اول، ورزش صبحگاهی مدارس
مسئول دبیرخانه حیاط پویا در تربیت بدنی شهرداری مشهد در توضیح این طرح می گوید: در حال حاضر فاز اول طرح همیار ورزش آن که شامل ورزش صبحگاهی است، اجرا شده است. او هدف از برگزاری فاز اول این طرح را افزایش سرانه ورزش در شهر مشهد عنوان می کند و می گوید: که قبل از این طرح هم ورزش صبحگاهی در مدارس بوده است اما اجرا شدن این مهم در قالب طرح همیار ورزش و منظم شدن آن، انگیزه و نیرویی دوباره برای محقق شدن دقیق تر ورزش صبحگاهی است. این طرح در 400 مدرسه در حال انجام است که مجریان آن دانش آموزان همان مدرسه هستند. در واقع شهرداری با کمک آموزش و پرورش از هر مدرسه یک دانش آموز را انتخاب کرده و در یک دوره آموزشی یک روزه قرار داده است. دانش آموزهای منتخب در این دوره آموزش دیده و نحوه مربی گری و برگزاری ورزش صبحگاهی را یاد گرفتند و به عنوان سفیران ورزشی در مدارسی که برای این طرح منتخب شده بودند، وظیفه ی اجرای ورزش صبحگاهی را داشتند. ما برای این سفیران ورزشی در طرح همیار ورزش، بسته کامل ورزشی در نظر گرفتیم که شامل اقلام ورزشی مثل بدمینتون، توپ فوتبال، والیبال، تنیس روی میز، طناب، کله قندی و ... بود که جمعا این بسته آموزشی شامل 23 آیتم مختلف است. این بسته تحویل مجریان ورزشی مدارس منتخب این طرح شد که در حال حاضر این افراد مجریان ورزشی این طرح محسوب می شوند. وی ادامه می دهد: در بخشنامه مدارس ورزش صبحگاهی جزء مقوله های ضروری در آیین صبحگاه مدارس است که ما با فضای انگیزشی نسبت به این طرح توانستیم بحث ورزش صبحگاهی را عملی تر کنیم.
فاز دوم، استفاده از ظرفیت ورزشی مدارس در روزهای تعطیل
حسن احمدی در بخشی دیگر از صحبت هایش به توضیح فاز دوم طرح حیاط پویا می پردازد و می گوید: فاز دوم این طرح نیز برای روزهای پنجشنبه و جمعه است. بر این اساس پیشنهاد دادیم از ظرفیت مدارس در روزهای آخر هفته که تعطیل هستند برای عموم افراد محله استفاده کنیم. حتی مربیان ورزشی را در این روزهای آخر هفته به مدارس بفرستیم تا بشود از ظرفیت ورزشی مدارس استفاده شود. با این کار می توانیم سرانه فضای زیرساختی ورزشی را تقویت کنیم. احمدی یادآور می شود: از طرفی این طرح به ما کمک می کند ورزش را از دید حرفه ای تری نگاه کنیم و فرهنگ صحیح آن را جا بیندازیم و در کنار آن از آسیب های احتمالی ورزش غیر اصولی در محیط های غیر ورزشی مثل بیرون شهر، کوچه و خیابان نیز جلوگیری کنیم. ما می توانیم در محلات مختلف سطح شهر به فراخور ظرفیت آن ها در روزهای پایانی هفته استفاده کنیم و همدلی و هم گرایی افراد محله را هم افزایش دهیم.
فاز سوم، یکسان سازی در برگزاری مسابقات
احمدی در توضیخ فاز سوم طرح نیز می گوید: فاز سوم این طرح استفاده از ظرفیت ایجاد شده در طی سال های اخیر است که شهرداری و آموزش و پرورش می توانند با تعامل بیشتر در راستای بهتر شدن این ظرفیت به یکدیگر کمک کنند. همانطور که می دانید هم شهرداری و هم آموزش و پرورش مسابقات ورزشی را در رشته مختلف در سطح محلات و ناحیه و استان برگزار می کنند. اگر طرح تفصیلی ای در این باب نوشته شود و ما بتوانیم در این زمینه با هم تعامل بیشتری داشته باشیم می توانیم از این ظرفیت استفاده کنیم و به تبع، خروجی بیشتر و با کیفیت تری داشته باشیم.
احمدی در ادامه اظهار می کند: در واقع طرح حیاط پویا با وجود اینکه زمان کمی در ورزش صبحگاهی به آن اختصاص داده می شود ولی نقش به سزایی در افزایش سرانه ورزش داشته است و این باعث می شود به میزانی که ما در جوانان و نوجوانان گرایش به ورزش را ایجاد کنیم در مقابل از آسیب های اجتماعی و فضای منفی موجود در جامعه دور شویم. وی تاکید می کند: شهرداری و آموزش و پرورش با توجه به قدرت اجرایی که دارند، می توانند با تعامل و هم گرائی بیشتر و تاثیر گذاری بالاتر و قوی تری در این طرح داشته باشند. در حقیقت در این فاز، مخاطبان ما متفاوت می شود و هدف اصلی ما نیز افزایش سرانه ورزش است و وقتی مردم عادی هم در این محیط قرار می گیرند، هم گرائی بیشتری بین آنان اتفاق می افتد و ما می توانیم پوشش بهتری برای فعالیت های ورزشی آنان قرار دهیم. ضمن اینکه در صورت بروز هر نوع حادثه ای، چون در محیط و بستر مدرسه اتفاق می افتد شهروندان از بیمه های ورزشی استفاده می کنند و از خدمات آن بهره مند خواهند شد که این مسئله حاشیه امنیت را برای فعالیت های ورزشی و افزایش سرانه ورزش در مشهد زیاد می کند.
طرحی برای منظم و اصولی شدن ورزش
در ادامه گزارش به سراغ یکی از معلمان ورزشی فعال در این طرح می رویم. عزیزی در توضیح جزئیات طرح می گوید: ما از هر ناحیه 3 نفر را برای آموزش دادن انتخاب کردیم. آموزش ها در بوستان زائرپذیر غدیر ارائه شد. نحوه ی صحیح اجرای ورزش صبحگاهی، اساس این آموزش ها بود و دانش آموزانی که این دوره را دیدند عنوان «همیار ورزش صبحگاهی» را گرفتند. سفیران ورزشی پس از گذراندن این دوره می توانند این برنامه را در مدارس اجرا کنند. عزیزی ادامه می دهد: روند اجرایی طرح همیار ورزش به گونه ای است که سفیران در مقابل دانش آموزان قرار می گیرند و دقایقی را به ورزش اختصاص می دهند. در این طرح تمامی مدارسی که فعال شدند، بسته ورزشی را گرفتند و برای این طرح از آن استفاده کردند. عزیزی یادآور می شود: البته چنین برنامه ای در آموزش و رورش هم اجرا می شد اما نه در قالب طرح همیار ورزش.
عزیزی هدف از اجرای این طرح را ورزش اصولی عنوان می کند و خاطر نشان می سارد: اینکه طرحی به طور یکسان در همه ی مدارس اجرا شود به منظم شدن ورزش و اصولی شدن آن کمک می کند.